Kontrola jakości w przemyśle mięsnym.

Przemysł mięsny i nowe technologie? Czy w przemyśle mięsnym jest miejsce na innowacje?

Czy w przemyśle mięsnym jest miejsce na innowacje? Z uwagi na postępujący rozwój technologiczny, automatyzacja i robotyzacja procesów są już na porządku dziennym w niemal każdym zakładzie produkcyjnym. Nie omija to również przemysłu spożywczego. Z nowoczesnych rozwiązań technologicznych i systemów wizyjnych korzysta się powszechnie także w branży mięsnej, gdzie systemy kontroli jakości w przetwórstwie mięsa odgrywają kluczową rolę.

Wybrane aplikacje

Określenie pozycji, barwy, marmurkowatości, kształtu, rozmiaru czy zawartości tłuszczu.

Systemy wizyjne Scanway wykorzystują algorytmy sztucznej inteligencji w celu np.: klasyfikacji mięsa.

Wykrywanie przekrwienia.

Ciągłe monitorowanie mięsa pod kątem niepożądanych zanieczyszczeń (np. plastiku, papieru, tekstyliów)- niewidocznych dla technologii X-Ray.

Zliczanie żywego inwentarza.

Trackowanie przepływu pojemników E2.

Kontrola filetów z kurczaka

Systemy wizyjne w przemyśle mięsnym


Automatyzacja branży mięsnej

Przemysł mięsny z uwagi na swoją specyfikę jest bardzo wymagający pod względem wymogów jakościowych i sanitarnych. Producenci i dystrybutorzy muszą zadbać o każdy szczegół w procesie produkcyjnym, aby wyroby spełniały odpowiednie normy jakościowe dla produktów mięsnych i były całkowicie bezpieczne dla konsumentów. Niemniej ważne od standardów sanitarnych są także aspekty ekonomiczne.

W odpowiedzi na te wyzwania automatyzacja kontroli jakości mięsa staje się kluczowym elementem nowoczesnego przemysłu mięsnego. Wykorzystanie zaawansowanych technologii, takich jak roboty przemysłowe, systemy wizyjne czy sztuczna inteligencja, pozwala na znaczącą poprawę efektywności produkcji przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów jakości i higieny. Automatyzacja umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury, wilgotności i innych kluczowych parametrów w całym procesie produkcyjnym, co jest niezbędne dla zachowania świeżości i bezpieczeństwa żywności w przemyśle mięsnym.

Czytaj więcej

Co potrafią roboty?

W zakładach przetwórstwa automatyzowane jest także rozdrabianie i mielenie wyrobów mięsnych. W tym celu używa się robotów wielofunkcyjnych, których zadaniem jest ponadto np. mieszanie. Są one stosowane nie tylko do różnych postaci surowców mięsnych, ale także do produktów takich jak warzywa czy sery.

Zastosowanie robotów przemysłowych wyposażonych w systemy wizyjne nie tylko zwiększa wydajność procesów, którymi zajmowaliby się pracownicy produkcji, lecz także podnosi poziom inspekcji mięsa i wyrobów mięsnych. Ponadto maszyny charakteryzuje niezmiennie wysoka precyzja działania i powtarzalność ruchów, niemożliwa do osiągnięcia dla człowieka, co jest kluczowe dla utrzymania stałych standardów jakości.

Jakość na pierwszym miejscu

Aby sprostać tempu zmian trendów występujących w ostatnim czasie w branży spożywczej, procesy produkcyjne muszą być jak najbardziej elastyczne i możliwe do szybkiej adaptacji. Jest to wyzwanie, które wymaga rozwiązań zwiększających wydajność i obniżających koszty produkcji, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości produktów.

Na jakość mięsa składa się wiele czynników. Jednym z nich jest jego skład, który wpływa zarówno na bezpieczeństwo konsumenta, jak i na cechy takie jak soczystość, smak i zapach surowca mięsnego. Tradycyjne techniki oceny jakości pozwalają niestety tylko na wybiórczą kontrolę wybranych partii mięsa. Dlatego coraz częściej stosuje się nowoczesne rozwiązania, takie jak analiza mikrobiologiczna produktów mięsnych prowadzona w czasie rzeczywistym.

Jednak rosnące oczekiwania konsumentów dotyczące wysokich standardów jakościowych oraz wymogi sanitarne sprawiają, że producenci decydują się na prowadzenie ciągłej kontroli jakości na linii produkcyjnej. Zastosowanie technik wizyjnych w zakładzie pomaga sprostać tym wymaganiom.

System wizyjny w branży mięsnej

Kamery w procesie produkcji mięsa pozwalają na bezinwazyjny pomiar i ocenę jakości poszczególnych partii mięsa. Cechy określane zwykle subiektywnie za pomocą ludzkiego oka, mogą być sprawdzane automatycznie przez system kamer, na dodatek bez konieczności zatrzymywania produkcji. Są one w stanie zidentyfikować barwę, kształt i rozmiar mięsa, a także określić poziom marmurkowatości oraz ilość tłuszczu w mięsie. A to głównie te cechy mają największy wpływ na wybór konsumenta podczas zakupów. W procesie obróbki systemy wizyjne potrafią skontrolować ułożenie danych partii na taśmie, a nawet zidentyfikować daną część mięsa i rozpoznać jego kształt.

Dodatkowo, biorąc pod uwagę fakt, że w branży mięsnej etykietowanie towaru jest wymogiem przepisów prawa żywnościowego, system wizyjny doskonale sprawdzi się także podczas kontroli znakowania i etykietowania podczas opakowania gotowego produktu.

Kwestie ekonomiczne

Ekonomiczne podejście do wytwarzania przetworów z mięsa skłania producentów do ciągłego obniżania kosztów produkcji. Z uwagi na fakt, że w przypadku branży mięsnej koszt zakupu samego surowca jest wyższy niż w innych sektorach przemysłu spożywczego, producenci są zmuszeni do jak największej redukcji zbędnych odpadów i zachowania cennych partii produktu.

Zastosowanie systemów wizyjnych w praktyce przemysłowej znacząco przyspiesza proces kontroli jakości i optymalizuje produkcję. Zapewniają one powtarzalną i precyzyjną metodę analizy oraz mogą kontrolować cały proces, od porcjowania mięsa po jego pakowanie. Oprócz tego mogą one pracować w warunkach nieprzyjaznych dla ludzi (np. na liniach rozbioru mięsa) z zachowaniem wszelkich wymogów sanitarnych, które są priorytetem w zakładach przetwórstwa żywności.

Sztuczna inteligencja w przemyśle mięsnym

Sztuczna inteligencja (AI) to kolejny obszar innowacji w kontroli jakości mięsa. Zaawansowane algorytmy AI mogą analizować ogromne ilości danych z systemów wizyjnych i czujników, umożliwiając precyzyjne przewidywanie jakości mięsa i optymalizację procesów produkcyjnych. Już istniejące w pełni zautomatyzowane linie produkcyjne, wspomagane przez systemy AI, które umożliwiają podejmowanie decyzji dotyczących jakości w czasie rzeczywistym.

Zrównoważony rozwój i innowacje w branży mięsnej

Rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów sprawia, że przemysł mięsny musi skupić się również na innowacjach w zakresie zrównoważonego rozwoju. Obejmuje to wdrażanie technologii zmniejszających zużycie zasobów oraz opracowywanie biodegradowalnych opakowań. Certyfikacja jakości produktów mięsnych staje się coraz ważniejsza, a firmy inwestują w badania nad alternatywnymi metodami produkcji, które mogą uzupełnić tradycyjną ofertę produktową.