Przemysł mięsny i nowe technologie?
Czy w przemyśle mięsnym jest miejsce na innowacje?
Data publikacji:
16/09/2022
Kategorie:
Spożywcza
Czy w przemyśle mięsnym jest miejsce na innowacje?
Z uwagi na postępujący rozwój technologiczny w przemyśle, automatyzacja i robotyzacja procesów jest już na porządku dziennym w niemal każdym zakładzie produkcyjnym. Nie omija ona również przemysłu spożywczego. Z nowoczesnych rozwiązań technologicznych i systemów wizyjnych korzysta się powszechnie także w branży mięsnej.
Spis treści:
- Automatyzacja branży mięsnej
- Roboty w branży mięsnej
- Jakość to bezpieczeństwo konsumentów
- Co potrafią systemy wizyjne?
- Jak zaoszczędzić?
1. Automatyzacja branży mięsnej
Przemysł mięsny z uwagi na swoją specyfikę jest bardzo wymagający pod względem wymogów jakościowych i sanitarnych. Producenci i dystrybutorzy muszą zadbać o każdy szczegół w procesie produkcyjnym, aby wyroby spełniały odpowiednie normy jakościowe i były całkowicie bezpieczne dla konsumentów. Niemniej ważne od standardów sanitarnych są także aspekty ekonomiczne.
2. Co potrafią roboty?
W zakładach przetwórstwa automatyzowane jest także rozdrabianie i mielenie wyrobów mięsnych. W tym celu używa się robotów wielofunkcyjnych, których zadaniem jest ponadto np. mieszanie. Są one stosowane nie tylko do różnych postaci surowców mięsnych, ale także do produktów takich jak warzywa czy sery.
Zastosowanie robotów przemysłowych wyposażonych w systemy wizyjne nie tylko zwiększa wydajność procesów, którymi zajmowaliby się pracownicy produkcji, lecz także podnosi ich bezpieczeństwo. Ponadto maszyny charakteryzuje niezmiennie wysoka precyzja działania i powtarzalność ruchów, niemożliwa do osiągnięcia dla człowieka.
3. Jakość na pierwszym miejscu
Aby sprostać tempu zmian trendów występujących w ostatnim czasie w branży spożywczej, procesy produkcyjne muszą być jak najbardziej elastyczne i możliwe do szybkiej adaptacji. Jest to wyzwanie, które wymaga rozwiązań zwiększających wydajność i obniżających koszty produkcji, przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości produktów.
Na jakość mięsa składa się wiele czynników. Jednym z nich jest jego skład, który wpływa zarówno na bezpieczeństwo konsumenta, jak i na cechy takie jak soczystość, smak i zapach surowca mięsnego. Tradycyjne techniki oceny jakości pozwalają niestety tylko na wybiórczą kontrolę wybranych partii mięsa.
Jednak rosnące oczekiwania konsumentów dotyczących wysokich standardów jakościowych oraz wymogi sanitarne sprawiają, że producenci decydują się na prowadzenie ciągłej kontroli jakości na linii produkcyjnej. Zastosowanie technik wizyjnych w zakładzie pomaga sprostać tym wymaganiom.
4.System wizyjny w branży mięsnej
Kamery w procesie produkcji mięsa pozwalają na bezinwazyjny pomiar i ocenę jakości poszczególnych partii mięsa. Cechy określane zwykle subiektywnie za pomocą ludzkiego oka, mogą być sprawdzane automatycznie przez system kamer, na dodatek bez konieczności zatrzymywania produkcji. Są one w stanie zidentyfikować barwę, kształt i rozmiar mięsa, a także określić poziom marmurkowatości oraz ilość tłuszczu w mięsie. A to głównie te cechy mają największy wpływ na wybór konsumenta podczas zakupów. W procesie obróbki systemy wizyjne potrafią skontrolować ułożenie danych partii na taśmie, a nawet zidentyfikować daną część mięsa i rozpoznać jego kształt.
Dodatkowo biorąc pod uwagę fakt, że w branży mięsnej etykietowanie towaru jest wymogiem przepisów prawa żywnościowego, system wizyjny doskonale sprawdzi się także w podczas kontroli znakowania i etykietowania podczas opakowania gotowego produktu.
5. Kwestie ekonomiczne
Ekonomiczne podejście do wytwarzania przetworów z mięsa skłania producentów do ciągłego obniżania kosztów produkcji. Z uwagi na fakt, że w przypadku branży mięsnej koszt zakupu samego surowca jest wyższy niż w innych sektorach przemysłu mięsnego, producenci są zmuszeni do jak największej redukcji zbędnych odpadów i zachowaniu cennych partii produktu.
Zastosowanie systemów wizyjnych w praktyce przemysłowej znacząco przyspiesza proces kontroli jakości i optymalizuje produkcję. Zapewniają one powtarzalną i precyzyjną metodę analizy oraz mogą kontrolować cały proces, od porcjowania mięsa po jego pakowanie. Oprócz tego mogą one pracować w warunkach nieprzyjaznych dla ludzi (np. na liniach rozbioru mięsa) z zachowaniem wszelkich wymogów sanitarnych, które są priorytetem w zakładach przetwórstwa żywności. Za ich nieprzestrzeganie producent może ponieść dotkliwe konsekwencje, takie jak wysokie kary finansowe i wycofanie wadliwej partii ze sklepu, co znacząco wpływa na jego reputację.
Powiązane wpisy
28/06/2023 Spożywcza
O nowoczesnej kontroli jakości oraz wdrożeniach systemów wizyjnych
17/02/2023 Automotive | Inna | Kosmiczna | Meblarska | Medyczna | Opakowania | Poligraficzna | Spożywcza